95. Combustibilul viitorului

Hidrogenul ar putea înlocui benzina.

Avansul înregistrat în cercetarea hidrogenului ameninta sa desfiinteze benzinariile. Cercetatorii americani au descoperit ca zaharul din cocenii de porumb poate fi transformat în totalitate în hidrogen pur, care, mai apoi, poate fi folosit pentru alimentarea automobilelor. Cercetarea a fost finantata de o companie petroliera, Shell. E de înteles. Companiile petroliere nu vor sa fie prinse pe picior gresit în cazul în care prinde aripi o tehnologie precum cea pe hidrogen.

Potrivit cercetatorilor de la Virginia Tech, dintr-o cultura de porumb boabele pot fi transformate în mâncare, în vreme ce cocenii si alte resturi vegetale pot fi transformate în combustibil verde pentru automobile.

Finantati de gigantul petrolier Shell, cercetatorii au testat mai multe tehnici de extragere a hidrogenului din zaharul prezent în resturile vegetale.

Initial puteau converti doar 60% din zaharuri în hidrogen. Restul de 40% era dioxid de carbon, ceea ce facea ca procedura sa fie în continuare neprietenoasa cu mediul. Însa cercetatorii le-au spus jurnalistilor de la The Independent ca o tehnica recenta permite ca zaharul sa fie convertit în totalitate în hidrogen, emisiile de dioxid de carbon fiind reduse la zero.

Hidrogenul pur astfel obtinut poate alimenta masini care folosesc acest gaz pe post de combustibil, precum Toyota Mirai.

„Un moment de cotitura în care oamenii vor îmbratisa o noua masina prietenoasa cu mediul. Un moment de cotitura în care un sedan cu patru usi poate calatori 300 de mile cu un singur plin de hidrogen”, spune Akio Toyoda, presedintele Toyota.

Tehnologia este complet verde însa trebuie cautata modalitatea prin care poate fi folosita la scara larga. Conversia zaharurilor în hidrogen poate deveni periculoasa cu mediul daca plantatiile de porumb vor fi extinse în locul pasunilor si padurilor doar pentru obtinerea de resturi vegetale transformate în combustibil.

În plus, sunt si obstacole tehnice. Cercetatorii americani spun ca în urmatorii cinci ani încearca sa construiasca un bioreactor, care va fi echivalentul rafinariilor pentru tehnologia cu hidrogen. Într-o prima faza, cercetatorii estimeaza ca bioreactorul va putea produce 200 de kilograme de hidrogen pe zi, o cantitate care ar ajunge pentru 40-50 de automobile.

Nu înseamna prea mult. Dar daca reactoarele vor fi multe si vor fi construite în toata lumea, atunci capacitatea lor de alimentare a masinilor va fi mare. În plus, un reactor va fi mult mai mic decât o rafinarie. Ceea ce înseamna ca va putea fi folosit direct ca statie de încarcare în locul benzinariilor actuale.

Sursa: digi24.ro