94. Casca inteligenta pentru motociclisti

O veste buna pentru motociclisti vine din Rusia. Casca inteligenta, care are un sistem de navigatie GPS integrat ce proiecteaza informatiile direct pe viziera, va fi pusa în vânzare vara aceasta. Pretul unei astfel de casti este de 2.000 de dolari.

LiveMap, casca inventata de firma ruseasca, îi permite utilizatorului sa nu mai opreasca pentru a consulta harti sau sa-si ia ochii de la drum, punându-si viata în pericol, pentru a verifica traseul pe GPS.

„Când folosesti un sistem de navigatie clasic trebuie sa-ti iei ochii de la drum ca sa te uiti în jos. Tocmai de aceea am dezvoltat un ecran cu proiectie si castile sunt denumite "sisteme de afisare cu capul sus". Ce înseamna cu capul sus? Înseamna ca stai cu capul ridicat astfel încât te uiti la drum si nu în jos la dispozitive. Rezultatul este ca nu mai esti distras de la trafic pentru a te uita la bord”, spune Andrei Artscev, directorul LiveMap.

Dispozitivul LiveMap are integrat un microfon, un senzor de lumina si o casca audio pentru ca motociclistii sa poata interactiona cu sistemul fara a-si lua ochii de la drum sau mâinile de pe ghidon.

„Imaginea este primita în viziera si este reflectata în ochiul uman. Aici avem sistemul optic. Proiectorul mobil este localizat aici, iar sistemul electric în spatele lui”, explica Andrei Artscev.

Casca inteligenta cântareste un pic peste un kilogram, are acumulator cu autonomie de 5-6 ore si mufa USB ce permite încarcarea oriunde se afla o sursa de curent. Comenzile catre dispozitiv vor putea fi date doar în engleza, dar anul viitor casti cu comenzi vocale în rusa si alte sase limbi vor fi disponibile. Firma ruseasca va prezenta oficial produsul luna viitoare în Statele Unite, iar pe piata va ajunge în august, la pretul de 2.000 de dolari.

Sursa: digi24.ro