74. Masina care merge singura, de la Google, acum fara volan!

Google este un din companiile ce lucreaza serios la conceptul de autovehicul autonom, având mai multe prototip-uri în teste în diverse locatii din Statele Unite. Acestea sunt însa masini comerciale modificate, în care se afla tot timpul un sofer. El poate prelua controlul în cazul în care autovehiculul nu se comporta bine pe strada. Mai jos avem însa un alt tip de vehicul dezvoltat de Google X, grupul de ingineri responsabili pentru proiectul autovehiculului autonom. Acest mini-vehicul vine cu baterii, un motor electric, loc pentru doi pasageri si nu dispune de un volan. El vrea sa reproduca experienta dintr-o viitoare masina autonoma si a fost testat de mai multe persoane cu nevoi speciale.

  Noua masina autonoma de la Google, acum fara volan.
Masinuta de fata este una din cele 100 pe care Google intentioneaza sa le construiasca pentru teste în aceasta vara. Ea are dimensiunile unui Smart, dar seamana mai mult cu o jucarie decât cu un autovehicul comercial. Volanul lipseste, însa este înlocuit de sistemul de control automat folosit de Google pe masinile autonome prezentate anterior. Pe plafonul masinii se poate observa un sistem radar ce scaneaza împrejurimile de mai multe ori într-o secunda. Google nu vrea sa spuna ce parteneri are pentru acest proiect, însa sustine ca autovehiculul este construit cu componente comerciale si este controlat de un sistem de senzori si computere instalate la bord. O parte din cele 100 de unitati pe care Google urmeaza sa le produca vor avea si sisteme manuale de control, pentru a putea fi testate pe drumurile publice.

Testul de mai sus a fost realizat pe un circuit închis si s-a adresat unor persoane cu nevoi speciale si dificultati de deplasare. Spre exemplu, la test au participat persoane în vârsta, nevazatori si persoane cu diverse dizabilitati motorii. Google a vrut sa obtina o reactie la acest concept de masina automata, ce-ar putea fi implementat peste mai multi ani pe scara larga. Ele au fost pe masura asteptarilor. Daca ne gândim bine, într-un trafic mai civilizat decât cel din tara noastra, un sistem de autovehicule autonome si-ar putea gasi usor aplicatii.

Sursa:go4it.ro