72. Ce nu am mai putea avea în 2020?

Opt lucruri care ar putea sa dispara în cinci ani de zile.

Având în vedere ritmul cu care umanitatea evolueaza, nu ar trebuie sa ne mire ca unele lucruri comune din ziua de azi ar putea sa dispara peste cinci ani de zile.

Pentru a întelege mai bine fenomenul, trebuie doar sa ne uitam cu cinci ani în urma. Câte dintre lucrurile pe care le utilizati constant în ziua de azi erau folosite în urma cu cinci ani de zile? De asemenea, multe dintre elementele comune de atunci poate nu au disparut înca, dar cu siguransa sunt utilizate mai putin. Dar realitatea aceasta nu ar trebui sa surprinda pe nimeni, având în vedere viteza cu care societatea se dezvolta.

Conform celor de la Mashable, exista în prezent multe lucruri care ar putea sa dispara în cinci ani de zile din diverse motive. De la lipsa resurselor naturale, la braconaj, comportamentul omenesc este într-o legatura directa cu aproape fiecare dintre cauzele situatiilor prezentate mai jos.

Lucruri care ar putea sa dispara în cinci ani:

Facebook nu a dat niciun semn ca ar putea sa dispara în viitorul apropiat. Dar daca este un lucru pe care constant îl uitam, acela este ca istoria se repeta. Marile puteri dispar si apar altele noi care le iau locul, iar acest lucru se observa foarte bine în sectorul retelelor sociale. Facebook a facut o treaba excelenta pâna acum, dar nici macar o companie atât de mare nu poate fi complet sigura pe pozitia de lider.

Ciocolata este consumata anual în cantitati uriase, iar producatorii de cacao se pare ca nu reusesc sa tina pasul cu cererea, deficitul dintre cantitatea produsa si cea consumata crescând de la an la an. Cauzele cele mai importante sunt vremea nefavorabila în regiunea unde 70% din productia mondiala de cacao este realizata si o afectiune a plantelor care a distrus între 30 si 40 la suta din recolta totala.

Heliul este al doilea cel mai abundent element din Univers. De asemenea, tot heliul folosit în scopuri comerciale este un produs secundar rezultat în urma obtinerii gazelor naturale. Heliul este foarte important pentru medicina, jucând un rol important în constructia aparatelor de rezonanta magnetica. Elementul în sine nu ar disparea, dar datorita utilizarii la scara larga si productiei scazute, heliul folosit la în scopuri comerciale ar putea fi disponibil în cantitati extrem de mici în 2020.

CD-urile deja au disparut complet din viata unora, fiind folosite din ce în ce mai putin în ziua de azi. Odata cu popularizarea serviciilor de stocare a informatiilor în cloud. Serviciile de ”music streaming” au contribuit si ele foarte mult la situatia actuala.

Whisky-ul este o bautura care a devenit din ce în ce mai populara. Ceea ce este mai putin stiut, este ca de secole, industria are de a face cu un ”roller coaster”. Fiecare perioada buna este urmata de o perioada proasta, apoi înca o perioada buna s.a.m.d. În anii 1980 si 1990, consumul de whisky a fost unul extrem de mic, motiv pentru care producatorii au putut depozita cantitati uriase de whisky de cea mai buna calitate.

Whisky-ul în sine nu va disparea, dar la un moment dar se estimeaza ca va fi foarte greu de gasit whisky premium. Conform unui articol din Esquire, în anii ’90 era atât de multa bautura de calitate, încât majoritatea oamenilor care nu preferau whisky-ul au devenit consumatori avizi. Trendul a continuat, stocurile s-au epuizat, iar acum unii producatori nu pot tine pasul cu cererea. Astfel, multi au  apelat la diferite metode care afecteaza calitatea. Fiind din ce în ce mai greu de gasit whisky bun, multi vor trece la alte tipuri de bauturi, se va ajunge iar la o situatie ca în anii ’90 si ciclul va continua.

Orasul Shishmaref poate nu este foarte cunoscut, dar ar putea fi considerat Venetia statului Alaska. Datorita încalzirii globale care face ca orasul sa fie înghitit încet, dar sigur de valuri, comunitatea relativ mica din Shishmaref ar putea fi nevoita sa se mute în alt loc.

Cecurile bancare si PIN-urile sunt folosite mult mai putin acum decât erau în urma cu câtiva ani, în mare parte datorita aparitiei diverselor posibilitati de a plati online.

Telescopul Hubble va avea un urmas, denumit James Webb Space Telescope, care îi va lua locul atunci acesta va ”expira”. Cum noul telescop va fi lansat în spatiu în anul 2018, se estimeaza ca Hubble nu va rezista mai mult de cinci ani de acum înainte.

Sursa: playtech.ro